Dostawca mleka, produktów nabiałowych oraz owoców i warzyw do szkół

Program dla szkół

jablko

Program dla szkół

Program dla szkół

Asortyment

Asortyment

Terminy

Terminy

Przystąpienie

Przystąpienie

Od roku szkolnego 2017/18 w placówkach oświatowych działa „Program dla szkół” (połączone dawne programy „Szklanka mleka” oraz „Owoce i warzywa w szkole”). Aktualnie „Program szkolny” dzieli się na dwa komponenty: mleczny oraz owocowo – warzywny.
W roku szkolnym 2018/19 w programie będą mogli uczestniczyć uczniowie szkół podstawowych oraz ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia z klas 1-5. Produkty w ramach obu komponentów przysługują wszystkim uczniom szkół podstawowych z klas 1-5 bezpłatnie. Dostawy mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw do szkół będą realizowane przez dwanaście wybranych przez dostawcę tygodni w każdym z semestrów dla zadeklarowanej przez szkołę liczby uczniów z ww. klas min. trzy porcje w tygodniu.
 
Komponent mleczny
Liczba i skład porcji w II semestrze – 41 porcji, w tym:
  • 34 porcje mleka naturalnego (0,25l)
  • 4 porcje jogurtu naturalnego (150g)
  • 2 porcje kefiru naturalnego (150g)
  • 1 porcja serka twarożkowego (150g)
Komponent owocowo – warzywny
Liczba i skład porcji w II semestrze
– 42 porcje, w tym:
  • 14 porcji jabłka
  • 5 porcji gruszki
  • 2 porcje truskawki
  • 10 porcji marchwi
  • 5 porcji rzodkiewki
  • 4 porcje pomidora
  • 2 porcje kalarepy
Mleko oraz produkty nabiałowe, owoce i warzywa udostępniane dzieciom w ramach programu muszą spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Produkty dostarczane uczniom w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących.
Zgodnie z założeniami programu produkty powinny być spożywane w trakcie zająć szkolnych, na terenie szkoły, ale nie na przerwach, podczas których dzieciom uczestniczącym w programie wydawane są regularne posiłki np. obiady.
Ideą programu jest promowanie wśród dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez zachęcanie ich do konsumpcji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw.
Zamknij menu