2018-01-18
Owoce i warzywa

Owoce i warzywa dostarczane dzieciom w ramach programu muszą spełniać wymagania jakościowe i zdrowotne określone w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej   oraz w  przepisach krajowych.

Owoce i warzywa są przygotowywane  do bezpośredniego spożycia, tj. świeże, czyste, rozwinięte, dojrzałe. W bieżącym roku szkolnym dzieci otrzymywać będą następujące owoce i warzywa: jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidory, kalarepę oraz soki owocowe i warzywno-owocowe.  Porcje warzywne i owocowe są przekazywane dzieciom  uczestniczącym w programie nieodpłatnie.

Każda porcja składa się albo z owocu albo z warzywa.  Produkty dostępne w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących. 

Dzieci uczestniczące w programie otrzymują w okresie wybranych 10 tygodni w każdym semestrze, cztery razy w tygodniu porcje świeżych owoców i warzyw oraz soki owocowe i warzywno - owocowe w łącznej liczbie określonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.