Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/imama/domains/agmar.waw.pl/public_html/_init.php on line 15
Agmar - O programie "Szklanka Mleka"
2018-08-16
O programie "Szklanka Mleka"

Mechanizm "Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych" został wprowadzony w Unii Europejskiej (wówczas EWG) w 1977 r, zgodnie z zasadami określonymi w Rozporządzeniu Komisji EWG nr 1080/77. W Polsce program jest realizowany od 2004 roku tj. od momentu przystąpienia do Unii Europejskiej.

Od roku szkolnego 2007/2008 uczniowie szkół podstawowych otrzymywali mleko naturalne bezpłatnie, mleko smakowe oraz jogurty smakowe w niewielkiej odpłatności. Polska dzięki temu stała się liderem wśród krajów Unii Europejskiej w realizacji programu „Mleko w szkole".

Do minionego roku szkolnego program skierowany był do dzieci uczęszczających do przedszkoli, uczniów szkół podstawowych, gimnazjów, szkół średnich. Wszyscy uczniowie szkół podstawowych od klas 0 do 6 mogli otrzymywać mleko naturalne bezpłatnie.

W 2015 r. zakończył się dwuletni proces reformowania unijnych programów Wspólnej Polityki Rolnej wspierających dystrybucję mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw wśród uczniów uczęszczających do placówek oświatowych. W ramach reformy ustalono, że dwa niezależne programy „Mleko w szkle" oraz „Owoce i warzywa w szkole" zostaną połączone w jeden program określany mianem „Programu szkolnego", co następuje od roku 2017/18. Aktualnie „Program szkolny" dzieli się na dwa komponenty „Mleko i przetwory mleczne" oraz „Owoce i warzywa".

W roku szkolnym 2017/18 w programie będą mogli uczestniczyć  uczniowie  szkół  podstawowych  oraz ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia  z klas  1-5.  Wypełniając  zalecenia organów ds. zdrowia i żywienia  (Ministerstwa  Zdrowia  i Instytutu Żywności  i Żywienia)  wprowadzono  do programu przetwory mleczne  bez dodatków smakowych takie jak: jogurty naturalne, kefiry  oraz ser twarożkowy.  W asortymencie pozostaje mleko naturalne, natomiast  mleko smakowe oraz jogurty smakowe zostały wyłączone.

Mleko naturalne, jogurty naturalne, kefiry  oraz serki twarożkowe przysługują wszystkim uczniom szkół podstawowych z klas 1-5  bezpłatnie.

Dostawy mleka i produktów mlecznych  do szkół będą realizowane przez dziesięć wybranych przez dostawcę tygodni w  każdym z semestrów dla zadeklarowanej przez szkołę liczby uczniów z ww.  klas min. trzy porcje  w tygodniu.

Liczba i skład porcji w II semestrze - 40 porcji, w tym:

Ideą programu jest promowanie wśród dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez zachęcanie ich do konsumpcji mleka i przetworów mlecznych.
Zgodnie z założeniami programu mleko i przetwory mleczne  powinny być spożywane  przez dzieci w trakcie zająć szkolnych, na terenie szkoły.